Tilbake til alle arrangementer

Áillohaš & Niillas A. Somby: Helsing frå Sameland


Bealjegoahti, 1979. Foto Niillas Somby

Áillohaš & Niillas A. Somby: Helsing frå Sameland / Greetings from Lappland
11., 12., 18. og 19. mars, kl. 13–17

Eit bein å glefse etter

Mennesket endrar seg temmeleg fort, naturen vanlegvis noko seinare. På den stutte tida som er gått sidan eg skreiv boka og til eg sit her og skriv denne «åtvaringa», har eg ikkje i serleg grad skift meining. Samespørsmålet er framleis uløyst. Men naturen, naturen er vorten endra slik at det er skræmande.

Áillohaš / Nils-Aslak Valkeapää, 1979

I 1979 ble Nils-Aslak Valkeapääs kampskrift Helsing frå Sameland utgitt på norsk. Åtte år hadde gått siden boka kom på finsk. I Norge var kampen mot utbygging av Alta/Kautokeino-vassdraget på sitt mest intense. I tillegg til en advarsel til norske lesere, ble utgaven utstyrt med nyskrevne kapitler om kunst og nomadisme, om samepolitikk og globale urfolksallianser, «for å dra ropet frå boka nærare oss her og no». Samme år ble den internasjonale urfolksfestivalen Davvi šuvva arrangert i Gáresavvon/Karesuando, etter Valkeapääs initiativ.

Da boka kom på engelsk i 1983 fikk tekstene til Valkeapää følge av bildene til Niillas A. Somby, en av aktivistene som sultestreiket foran Stortinget i 1979. Ideen til sultestreiken hadde Somby fått av en kurder han møtte på Davvi šuvva-festivalen. Selv befant han seg nå i eksil blant urfolk i Canada. Han hadde flyktet fra norske myndigheter etter at en protestaksjon med dynamitt mot Alta-utbyggingen gikk galt.

Utstillingen i Guttormsgaards arkiv er laget med en overbevisning om at Helsing frå Sameland fortsatt kan «fungere som ei innleiing, eit bein å glefse etter». Med utgangspunkt i egne fotografier har Somby komponert Greetings from Lappland (ČSV), en videomontasje som griper tilbake til begivenhetene i 1979–1982 for å finne håp og styrke til dagens kamper.

Blaker meieri er for anledningen innredet som et bibliotek og diskotek der bøkene og platene til Áillohaš er tilgjengelig for fordypning og adspredelse. Vi presenterer også Charta 79, avisa som fra 1979 ble et viktig verktøy i kampen for urfolksrettigheter, et sosialt medium for samisk mobilisering og internasjonale utvekslinger.

Foto: Tor S. Ulstein / KUNSTDOK

Åpningsarrangement og boklansering, lørdag 11. mars kl. 15
Opplesning og samtale
Med Niillas A. Somby, Geir Tore Holm og Ellef Prestsæter
Lars Mørch Finborud spiller plater

Lansering av bøkene
*Nils-Aslak Valkeapää: Helsing frå Sameland (Pax forlag, 2022)
*Niillas A. Somby: I ulvens time (ABC-Company E-skuvla, 2023)

Søndag 19. mars kl. 14: Máret Sárá i samtale med Ellef Prestsæter om Charta 79

Avisa Charta 79 ble i 1979 et viktig verktøy i kampen for urfolksrettigheter, et sosialt medium for samisk mobilisering og internasjonale utvekslinger. Redaktør Máret Sárá kommer til Blaker med kofferten full av aviser og historier. Gratis og åpent for alle.

Utstillingen er laget i samarbeid med Geir Tore Holm og Lars Mørch Finborud, med bidrag fra The Nomadic Library (Joar Nango og Tanya Busse). Plakater og løpesedler ved Bergljot&co og Blekksprut’n. Helsing frå Sameland er oversatt av Liv Hatle. Musikkanlegget til Blaker meieri er levert av Big Dipper. Utstillingen er laget med støtte fra Viken fylkeskommune og Norsk kulturråd.

Forrige
Forrige
11. mars

Mathew Lacosse: Clink

Neste
Neste
30. april

Søssa Jørgensen og Geir Tore Holm: Vábo/Majbrasa